• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

1001 Duurzame ABS-ideeën: waar staan we?

Duurzaam ondernemen wordt ook in onze branche steeds belangrijker. Daarom organiseerden we eerder dit jaar de 1001 Duurzame ABS-ideeënwedstrijd. Hiermee verzamelden we ideeën om ABS Autoherstel duurzamer te maken. We zijn nu ruim een half jaar verder. Tijd voor een terugblik.

Een maand lang spoorden we alle medewerkers en ondernemers aan om hun ideeën in te zenden voor het verduurzamen van ABS Autoherstel. Iedereen kon meedoen – van werkplaats tot frontoffice of Service Centre. Met de video hieronder lanceerden we de challenge:

Uit de 127 inzendingen vanuit 25 vestigingen werden de volgende ideeën door de vakjury bekroond als winnaars:

  • Alternatief en duurzamer vervangend vervoer
  • Vervangen van wegwerpbekers
  • Herbruikbare stoelhoezen in plaats van plastic wegwerphoezen

Samen met de inzenders hebben we onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en toepassing van de ideeën.

Alternatief vervangend vervoer

Een vervangende auto is niet alleen vervuilend voor het milieu, het is ook een kostenpost voor de ondernemer. Maar liefst drie vestigingen wonnen met het idee ‘alternatief vervangend vervoer’. En er werden drie alternatieven aangedragen:

  1. Leenfiets in plaats van een vervangende auto
  2. Een boom planten wanneer een klant afziet van vervangend vervoer
  3. Een cadeaubon i.p.v. een vervangende auto

Uit verder onderzoek kwam naar voren dat communicatie een hele grote rol speelt in dit verhaal. We moeten de klant uitleggen waarom het belangrijk is om voor alternatief vervoer te kiezen. Op die manier maken we de impact duidelijk en geven we de klant de kans om bij te dragen.

Vervangen van wegwerpbekers

ideeën om ABS Autoherstel duurzamer te maken-2

Een stenen of glazen koffiemok kan oneindig vaak gebruikt worden. Een wegwerpbeker, de naam zegt het al, wordt meestal maar één keer gebruikt. 

Geen moeilijke beslissing zou je zeggen…

Tijdens de ideeënwedstrijd hebben vier vestigingen gewonnen met het idee om wegwerpbekers te vervangen door mokken. Maar uit verder onderzoek kwamen we wel een aantal addertjes onder het gras tegen. 

Een mok heeft namelijk wel een langere levensduur, maar moet met warm water worden afgewassen. Hiervoor is energie nodig. Daardoor is een op het oog duurzame oplossing misschien minder duurzaam dan je in eerste instantie denkt. En als je voor ieder kopje koffie een schone beker pakt, zorg je voor meer vaat waar weer meer energie voor nodig is om het af te wassen. 

Kartonnen wegwerpbekers kunnen goed gerecycled worden. Deze bekers zijn minder duurzaam door de impact die de productie maakt op het milieu. Alleen als je je stenen of glazen mok energiezuinig afwast wint deze het van een wegwerpbekertje.

Door middel van een infographic promoten we het gebruik van mokken en lichten we toe hoe ze afgewassen moeten worden. 

Herbruikbare stoelhoezen

Tijdens herstel gebruiken we plastic stoelhoezen om de stoelen te beschermen. Deze hoezen zijn voor eenmalig gebruik. Dit levert veel afval op en heeft grote impact op het milieu.

Twee medewerkers wonnen de challenge met het idee om de plastic stoelhoezen te vervangen door een duurzamer alternatief. Uit onderzoek bleek dat een aantal vestigingen binnen ABS Autoherstel al een alternatief gebruiken: de herbruikbare, universele stoelhoes. Dit is een stoelhoes die na gebruik gewassen moet worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dat nog duurzamer kan.

Tijdens verder onderzoek kwamen we bruikbare alternatieven tegen:

  • Biobased PE wordt voor het grootste deel gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals suikerriet of maïs
  • Virgin LDPE is zelfs 100% recyclebaar

Plastic stoelhoezen van dit materiaal bestaan nog niet. Deze moeten nog gemaakt worden, we wachten op dit moment op een offerte van de leverancier.

Op naar de volgende stap

De wedstrijd 1001 Duurzame ABS Ideeën was een groot succes! In de afgelopen zes maanden hebben we veel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de winnende ideeën. De volgende stap is om verschillende veranderingen door te voeren waarmee we onze impact op het milieu verminderen en een duurzamer bedrijf worden.

bars

Wil je op de hoogte blijven?

Volg ons dan op onze socials of schrijf je in voor de nieuwsbrief.