• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Duurzaam ondernemen bij ABS Beckers

ABS Autoherstel Beckers & Mulder in Landgraaf en Beckers en Bartels in Kerkrade zijn de eerste schadeherstelbedrijven die het CO2 Bewust Certificaat heeft behaald. Er is hard gewerkt om het certificaat rond te krijgen. Hoe hebben ze dit gedaan? En wat doen ze allemaal omtrent duurzaam ondernemen? Robert Beckers directeur van de vestigingen vertelt.

Het behaalde CO2 Bewust Certificaat maakt onderdeel uit van de duurzaamheid marathon waar we aan begonnen zijn. Het certificaat maakt inzichtelijk hoeveel CO2 je als bedrijf uitstoot. Ons doel is om tussen 2030-2035 onze C02 uitstoot op 0 te hebben, maar dat betekent niet dat het daarna klaar is. Dan gaan we nadenken over de volgende duurzaamheidsmaatregelen. Duurzaamheid is een dynamisch proces en een grote uitdaging, maar die gaan we graag aan.”  

Robert Beckers met het CO2 Bewust Certificaat bij ABS Autoherstel Beckers
Robert Beckers met het CO2 Bewust Certificaat

Bewustwording creëren

“We hebben de eerste stappen gezet met het schrijven van een beleidsplan. Hierin staat welke maatregelen we gaan nemen om de CO2 uitstoot te verkleinen. We denken na over de processen en inkoop van materialen. Maar een eerste fase is bewustwording creëren bij onze medewerkers. 

We gaan binnenkort bijvoorbeeld wegwerpbekers vervangen door afwasbare bekers of mokken. Een briljant idee uit de 1001 Duurzame ABS-ideeënwedstrijd. Dit levert ons geen mega grote besparing op, maar wel die bewustwording bij de medewerkers. De wedstrijd was een mooie actie om mensen aan het denken te zetten. Nu moeten we praktische kennis met elkaar gaan delen, zodat we elkaar kunnen enthousiasmeren en informeren. 

Ik heb met verschillende ABS ondernemers gesproken. Ik bracht een bezoek aan de vestiging van Albèrt de Goey. Zij hebben al jaren warmtepompen staan en ik was benieuwd naar hun ervaring en tips.

Collega’s van een andere vestiging hebben hier al iets op bedacht, dus waarom zou ik het wiel opnieuw uitvinden? Bijvoorbeeld onze grootste energieverbruiker; de spuitcabine en hoe we daarop kunnen besparen. Het is voor ons interessant om te kijken wat er mogelijk is.”

Lokale mogelijkheden

“We kunnen een mening hebben over alle milieuregelingen, maar een feit is dat er iets in de wereld moet veranderen. Wij willen daar graag een kleine bijdrage aan leveren en zijn hier heel intensief mee bezig.

‘Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk te besparen?’

Robert Beckers

Dit proberen we zoveel mogelijk lokaal te doen. In Landgraaf zijn we bijvoorbeeld in  gesprek om de CO2 die we nu nog uitstoten, te compenseren met een stuk natuurontwikkeling in de omgeving. 

Maar ook zijn we aan het kijken om groene stroom uit Nederland in te kopen. Dan is je CO2 uitstoot volgens het certificaat nul. Maar we denken graag verder dan certificaat. Wat kunnen we doen om zoveel mogelijk te besparen?

We hebben perfect inzichtelijk op welke vestiging we wat nog moeten doen. Bij ABS Autoherstel Beckers & Bartels in Kerkrade huren we een pand waar we nog veel stappen kunnen zetten. Zoals de isolatie verbeteren en warmtepompen installeren. 

Waar we al duurzame maatregelen hebben getroffen zijn ledverlichting, het gebruik van luchtdrogende lakken, hybride en elektrische leenauto’s, hergebruik van onderdelen en afval scheiden.” 

Opdrachtgevers

“Ook opdrachtgevers beginnen langzaam stappen te zetten zodat we meer naar elkaar als stakeholders gaan kijken. Recent bezocht ik het Acoat Selected congres waar ik met verschillende opdrachtgevers heb gesproken.

Buiten dat je het samen goed wil doen voor de omgeving en het milieu, moet je ook mensen vinden die bereid zijn om daarin te participeren. Stel je gaat een paar euro meer betalen voor je premie, maar je draagt dan wel je steentje bij aan het milieu, zijn mensen bereid om dat te betalen? Zolang je dat goed communiceert krijg je waarschijnlijk meer mensen mee. Ze willen weten waarvoor ze betalen. 

Ik denk dat dat de grootste uitdaging is; alle kennis bundelen en beschikbaar stellen aan alle ondernemers. Dat is wel de enige manier om stappen te zetten.”