• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

130 kilometer kitesurfen. Frances gaat ervoor!

De langste kitesurftocht van de wereld die in één dag wordt afgelegd. 130 kilometer kiten langs de Nederlandse kust. Van Hoek van Holland tot Den Helder: Van Hoek tot Helder, Frances, autospuiter bij ABS Autoherstel Kalsbeek in het Friese Stiens, gaat het doen. Waarom? Dat vertelt ze hier.

John Nobbe Fotografie Hoek tot helder 2021

Het is een indrukwekkend gezicht om al die kitesurfers op de golven te zien. 500 kiters om precies te zijn, want zoveel kaarten waren er beschikbaar. Binnen 1 minuut waren alle kaarten voor dit jaar uitverkocht. “Ik heb echt geluk dat ik erdoorheen kwam,” zegt Frances

Het goede doel

Alle kiters die meedoen, laten zich sponsoren met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor De Hartstichting. “Kitesurfen is een grote passie van me,” legt Frances uit. “Als intensieve sporter weet ik hoe belangrijk sport en beweging zijn voor onze gezondheid en daarbij ook de gezondheid van het hart. Toch zijn hartfalen nog een veel voorkomend probleem. Voor mij is het heel normaal om te kunnen sporten, maar dat is het helaas niet voor iedereen. Ik hoop tijdens deze tocht zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek om patiënten met hartfalen volledig en blijvend te genezen.”

Wachten op de wind

Wanneer het evenement plaatsvindt weten we nog niet, het is wachten op een krachtige zuidwestenwind zodat de deelnemers met de wind mee kunnen surfen richting Den Helder. Dat deze downwinder ergens tussen 19 augustus en 5 november plaatsvindt, dat weten we. Maar verder valt het dus niet echt te plannen. “5 dagen van tevoren krijgen we een optie en 2 dagen van tevoren krijgen we een startsein. Dan is de weersvoorspelling accuraat genoeg.”  

Tot die tijd: trainen

Frances Fopma kitesurfing

Tot het zover is, traint Frances flink voor de tocht. “Voor een downwinder zoals dit, gebruik je een andere techniek. Normaal ga je kiten op één plek en vaar je gewoon wat heen en weer. Maar nu je met de wind mee gaat, sta je anders op je board en moet je de kite anders bewegen. Dat vraagt wel extra oefening. Ook train ik samen met mijn buddy, om te kijken waar ons tempo ligt. We blijven tijdens de tocht continu bij elkaar in de buurt. Sowieso houden kiters elkaar goed in de gaten, het blijft toch een extreme sport.”

Het is de eerste keer dat Frances meedoet. “Ik heb geen flauw idee hoe lang we erover gaan doen, maar ik kijk er enorm naar uit. Ik heb er heel veel zin in! Het wordt wel afzien denk ik, want het is een hele lange afstand. Ik zal onderweg echt wel denken ‘waar ben ik aan begonnen?!’. Dat heb ik bij elk sportevenement waar ik aan meedoe. Maar bij de finish wacht dat euforische gevoel, daar doe ik het voor!

bars

Wil je Frances sponsoren?

Ze heeft haar doel van €1500 bijna behaald. Help jij ook mee?

Ja, ik sponsor graag!