• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

ABS Groen: Het voelt inmiddels als één grote familie

Deel 5 van de serie over onze familiebedrijven.

In 1976 startte Gerrit Groen Autoschade G. Groen in Marknesse. In het begin staat Gerrit alleen in de werkplaats. Binnen anderhalf jaar heeft hij al vijf medewerkers in dienst. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit schadeherstel en wat onderhoud.

41 jaar later zwaaien de zoons van Gerrit, Martin (35) en Peter (37), de scepter. Hun zus Linda werkt in de frontoffice en het team is inmiddels uitgegroeid tot twintig man.


Peter in 1980

“Pa zag al vrij snel dat er markt was in Steenwijk,” vertelt Martin. Drie jaar na de oprichting verhuisde het bedrijf dan ook naar die gemeente. Broer Herman kwam in dienst en het bedrijf betrok een groter pand en verdubbelde in personeel. Ook dat werd op den duur te klein dus in 2006 is er een nieuw pand gebouwd aan de Korte Venen.

O ja, en pa Gerrit is nog dagelijks aan het werk als schademanager. Op zijn eigen tempo. “En dat tempo ligt erg hoog,” zegt Martin.

Auto’s wassen

“Vanaf mijn elfde help ik al mee in het bedrijf,” zegt Martin. “Auto’s wassen en andere klusjes doen. Ook tijdens mijn studie kwam pa me regelmatig halen als het druk was in de zaak. Ik heb altijd voor ogen gehad dat de zaak van mijn vader mijn toekomst was. Maar ik heb wel tien jaar ergens anders gewerkt, daar heb ik geleerd wat het is om een bedrijf te sturen op basis van cijfers.”

Peter is altijd in het schadeherstelbedrijf blijven werken en in 2015 hebben de broers het bedrijf van hun vader overgenomen. “Peter is schademanager. Hij is een mensen-mens, net als onze vader. Zij nemen schades op en begeleiden de klant tot en met het moment van afleveren. Pa en Peter voelen goed aan wat een klant belangrijk vindt.”

“Ik ben een man van de cijfertjes en zit dus meer aan de achterkant. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met de financiën, personeelszaken en contacten met opdrachtgevers.”


Martin in 1994

Crisis

Toen de crisis uitbrak ben ik teruggekomen in de zaak. Samen met onze medewerkers hebben we het bedrijf weer op de rails gekregen. Het was niet gemakkelijk. Maar als je samen moeilijke tijden doormaakt, kom je daar als team sterker uit. Dat geldt voor ons als familie, maar zeker ook voor onze medewerkers.”

Vraag Martin waar hij trots op is en hij zegt dan ook zonder nadenken: “Onze mensen. Sommigen werken hier al twintig jaar. Het voelt inmiddels als één grote familie.”

Positief afronden

“We hebben kwaliteit hoog in het vaandel. Daarom zijn we ook erg trots dat we, op basis van klantreviews, twee jaar op een rij tot beste schadehersteller van Overijssel zijn gekozen. Voor ons is een deuk gewoon een deuk. Maar autoschade is voor veel mensen een negatieve ervaring. Met een goede service proberen wij die toch positief af te ronden.”


Transport in 1976

Het vak

Wat is er veranderd in de jaren? Over het algemeen kun je zeggen dat het werk gespecialiseerder is geworden. “Berekeningen werden vroeger bij wijze van spreken op de achterkant van een sigarendoosje gemaakt. Tegenwoordig hebben we twee mensen in dienst die calculaties maken. Het is bijna hogere wiskunde.”
“We zijn steeds efficiënter gaan werken. Tijdens die nieuwbouw is alles gericht op routing, doorgang en snelheid. Er kunnen nu 60 tot 65 auto’s per week doorheen.

We hebben twee stromen in het bedrijf. De kleine, cosmetische schades en de grote, complexe schades. Door de dubbele All- in-one cabine kunnen we snel kleine schades verhelpen zonder dat we de auto hoeven te verplaatsen. De auto’s zijn dan dezelfde dag weer klaar.”

“Pa deed vroeger alles zelf. Van lassen tot spuiten. Maar tegenwoordig zie ik hem geen gereedschap meer vasthouden. Het is zeker nog een ambacht, maar daarmee alleen red je het niet. Er komt zoveel meer bij kijken. Neem alleen al de automatisering. Er gebeurt tegenwoordig zoveel via de laptop.”

“Hoe het vak verder ontwikkelt weten we nu nog niet. We kunnen niet in de toekomst kijken, alles verandert zo snel. Maar we hopen dat er over twintig jaar nog steeds Groen op het pand staat.”

Zo ziet ABS Groen Autoherstel er nu uit: