• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Alles wat je moet weten over de kleur van je auto

Stel dat oranje je lievelingskleur is, koop je dan ook een oranje auto? Wat voor invloed heeft de kleur van je auto in het verkeer? En wat zegt deze kleur over jou? Je leest het hier.

Bepaalde gebeurtenissen in ons leven beïnvloeden het gevoel dat we bij een kleur hebben. Heb je ooit een aanrijding met een groene auto gehad? Dan kan dat ervoor zorgen dat je zelf niet zo snel aan auto in die kleur koopt. Maar ook positieve herinneringen spelen een rol, zoals de jaarlijks terugkerende autovakantie naar Italië in de blauwe Volvo.

De populairste autokleuren in Europa

Volgens het Global Automotive Color Popularity Report, is wit de populairste autokleur ter wereld voor het tiende jaar op rij. Dit gaat specifiek om personenauto’s. In Europa is die eerste plek gedeeld met grijs. Zwart is nummer twee voor personenauto’s, maar blijft de winnaar in het luxe en SUV-segment. 

bars

Autokleuren: feiten & cijfers

  • Roze auto’s veroorzaken de meeste aanrijdingen. Groene auto’s zijn de minst aangereden auto’s.
  • Zwarte auto’s betalen in sommige gevallen een hogere premie.
  • Groene auto’s verliezen het snelst hun waarde. Deze auto’s dalen gemiddeld met meer dan 13% per jaar in waarde. De andere populaire autokleuren zoals grijs, zwart en blauw dalen ook sneller in waarde dan de rest.
  • Dat die kleuren snel hun waarde verliezen zou hem kunnen zitten in het feit dat er veel grijze, blauwe en zwarte middenklassers rondrijden. Kleinere auto’s blijven langer waardevast en die hebben juist wat vaker een opvallende kleur.
  • Op donkere auto’s zijn krassen eerder zichtbaar. Denk aan zwart, donkerblauw, donkerpaars en antraciet. Eigenlijk op alle stijlvolle autokleuren, al is het stijlvolle er natuurlijk wel een beetje af met een flinke kras…
  • Lichtgrijs is de meest ideale kleur; daar zie je het minste op.

Wat zegt de kleur van jouw auto over jou?

Welke kleur auto je rijdt, kan iets zeggen over je persoonlijkheid. We neigen vaak naar een bepaalde kleur die iets interessants over ons zegt. Dit zijn veelgehoorde opvattingen:

Wit:

Je hebt smaak en bent elegant. Je gaat op zoek naar perfectie maar verlangt af en toe ook naar eenvoud. Eerlijkheid staat bij jou voorop.

Zwart:

Je bent stijlvol en wilt mysterieus lijken. Deze kleur is tijdloos en straalt klasse en luxe uit.

Grijs:

Je wilt niet opvallen. De uitdrukking is niets voor niets een grijze muis. Het verwijst naar voorzichtiger zijn en kiezen voor een gebalanceerd leven.

Blauw:

Je houdt van rust en stabiliteit. Je bent vriendelijk, optimistisch en een oprecht persoon.

Rood:

Je bent ambitieus en vastbesloten om te krijgen wat je wilt in het leven. Je houdt van plezier maken. Je kiest een rode auto om de wereld te vertellen dat je iets te tonen hebt.

Groen:

Het maakt je niet uit wat andere mensen van je vinden. Doordat de kleur groen sterk gerelateerd is aan de natuur, rijd je milieuvriendelijker.