• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Dit wil je weten over de kleur van je auto

Stel dat oranje je lievelingskleur is, koop je dan ook een oranje auto? Wat voor invloed heeft de kleur van je auto in het verkeer? En wat zegt deze kleur over jou? Je leest het hier.

Bepaalde gebeurtenissen in ons leven beïnvloeden het gevoel dat we bij een kleur hebben. Heb je ooit een aanrijding met een groene auto gehad? Dan kan dat ervoor zorgen dat je zelf niet zo snel aan auto in die kleur koopt. Maar ook positieve herinneringen spelen een rol, zoals de jaarlijks terugkerende autovakantie naar Italië in de blauwe Volvo.

De populairste autokleuren in Europa en Nederland

Volgens het Global Automotive Color Popularity Report is wit de populairste autokleur ter wereld. Het is een trend die zich al jaren doorzet: een neutraal gekleurd straatbeeld. Witte, zware, grijze en zilveren auto’s maken wereldwijd 82% van de autokleuren uit.

In Europa is rijden mensen het liefst in een grijze auto rond, ook in Nederland is dat zo. Een derde van de auto’s op de Nederlandse wegen is grijs. Zwart en blauw zijn daarna de meest geziene kleuren. Met rood in de top 5 zijn we toch nog iets kleurrijker dan de rest van Europa, waar rood op de zesde plek belandt.

bars

Autokleuren: feiten & cijfers

  • Zwarte auto’s betalen in sommige gevallen een hogere premie.
  • Groene auto’s verliezen het snelst hun waarde. Deze auto’s dalen gemiddeld met meer dan 13% per jaar in waarde. De andere populaire autokleuren zoals grijs, zwart en blauw dalen ook sneller in waarde dan de rest.
  • Dat die kleuren snel hun waarde verliezen zou hem kunnen zitten in het feit dat er veel grijze, blauwe en zwarte middenklassers rondrijden. Kleinere auto’s blijven langer waardevast en die hebben juist wat vaker een opvallende kleur.
  • Op donkere auto’s zijn krassen eerder zichtbaar. Denk aan zwart, donkerblauw, donkerpaars en antraciet. Eigenlijk op alle stijlvolle autokleuren, al is het stijlvolle er natuurlijk wel een beetje af met een flinke kras…
  • Lichtgrijs is de meest ideale kleur; daar zie je het minste op. Dat verklaart de populariteit wellicht.

Wat zegt de kleur van jouw auto over jou?

Welke kleur auto je rijdt, kan iets zeggen over je persoonlijkheid. We neigen vaak naar een bepaalde kleur die iets interessants over ons zegt. Dit zijn veelgehoorde opvattingen:

Wit

Je hebt smaak en bent elegant. Je gaat op zoek naar perfectie maar verlangt af en toe ook naar eenvoud. Eerlijkheid staat bij jou voorop.

Zwart

Je bent stijlvol en wilt mysterieus lijken. Deze kleur is tijdloos en straalt klasse en luxe uit.

Grijs

Je wilt niet opvallen. De uitdrukking is niets voor niets een grijze muis. Het verwijst naar voorzichtiger zijn en kiezen voor een gebalanceerd leven.

Blauw

Je houdt van rust en stabiliteit. Je bent vriendelijk, optimistisch en een oprecht persoon.

Rood

Je bent ambitieus en vastbesloten om te krijgen wat je wilt in het leven. Je houdt van plezier maken. Je kiest een rode auto om de wereld te vertellen dat je iets te tonen hebt.

Groen

Het maakt je niet uit wat andere mensen van je vinden. Doordat de kleur groen sterk gerelateerd is aan de natuur, rijd je milieuvriendelijker.