• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

“Juist die variatie blijft het mooiste van ons vak”

Deel 12 van de serie over onze familiebedrijven

In 1983 startte Bennie Jansen Autoschade Bennie Jansen in Emmeloord. Het begon allemaal in een gehuurde loods met een gebruikte spuitcabine en met Bennie in zijn eentje op de werkvloer. Al vanaf het begin pakte hij alles op, want juist de variatie spreekt hem aan in het vak.

Inmiddels is het een echt familiebedrijf, met zoon en dochter in het bedrijf en tot drie jaar geleden zelfs zijn vrouw Lenie die verantwoordelijk was voor de administratie.

“Ik had veel geluk in het begin. De loods waar ik begon was van een aanhangwagenbouwer en werd verhuurd aan een Toyota-dealer. Deze dealer wilde graag van de loods af en was er dus erg mee geholpen als ik de loods van hem overnam. Om het nog aantrekkelijker voor me te maken stuurde hij zijn schadeauto’s naar mij. Met de BMW-dealer aan de overkant van de straat, die ook schadevoertuigen naar mij stuurde, maakte ik een mooie start.”

De passie sloeg over van Gerrit Groen

Gerrit Groen van ABS Groen was mijn overbuurman toen ik nog thuis woonde. Die was regelmatig aan het klussen. Ik was geïnteresseerd in wat hij daar deed. Gerrit werkte bij Volvo en vertelde me dat ze daar nog iemand zochten. Ik heb uiteindelijk twee jaar bij Volvo gewerkt en vervolgens nog zes jaar bij een taxibedrijf voordat ik uiteindelijk in 1983 mijn eigen bedrijf opende.

Bij het taxibedrijf heb ik ontzettend veel geleerd, daar was ik verantwoordelijk voor alle voorkomende werkzaamheden. Als je het allemaal zelf uit mag zoeken, leer je het vak snel.”

En dan kan het snel gaan

“Binnen anderhalf jaar liep er vijf man rond in de hal. En dan ga je wel nadenken, hoe groot wil ik eigenlijk worden? Om de groei aan te kunnen kocht ik een kavel aan de Landbouwkade in Emmeloord waar ik een nieuw pand bouwde. Tot 2017 ongeveer waren we met een man of negen. Uiteindelijk zijn we doorgegroeid tot een team van dertien man.

De kavel kocht ik op de groei. Ook bij het tekenen van het pand hield ik rekening met groei. Daarom kon ik in 1997 het pand eenvoudig uitbreiden. In 2010 kocht ik de grond van de buurman waar ik het pand opnieuw uitbreidde om kantoor, kantine, magazijn en een wasplaats te realiseren. Van de oude kantoorruimte en kantine maakte ik vier extra werkplekken.

Op naar een familiebedrijf

“Mijn vrouw was al snel werkzaam in het bedrijf en was verantwoordelijk voor alle administratie. Dat deed ze tot drie jaar geleden, tot onze dochter Jolein het overnam. Met alle ontwikkelingen en nieuwe computerprogramma’s was het mooi geweest. Het is prachtig om te zien hoe Jolein dit werk oppakt.

In 2000 kwam onze zoon Mark erbij. Hij leidt mede de werkplaats en is een echte technische man. Voornamelijk voor de elektronica, maar eigenlijk allround inzetbaar. Zoals bijna iedereen op de werkvloer. Ik leid graag iedereen intern op, zodat men breed inzetbaar is.”

Een van de eerste ABS’ers

“In 1998 sloten wij ons aan bij de keten van ABS Autoherstel, we waren één van de eersten. Daar hebben we ontzettend veel aan gehad. Want stel je voor dat ik in m’n eentje aan zou aankloppen bij grote opdrachtgevers. Of dat ik alles opnieuw uit moest vinden. 

Nee, nu combineren we alles. Zowel kennis als vakmanschap. En omdat ik nu niet alles zelf hoef te bedenken, kan ik meer productief zijn op de werkvloer. Dat past me veel beter.”

Trots op ons team

“De meesten die hier werken zijn intern opgeleid, daar ben ik erg trots op. We hebben meerdere mensen lopen die hier al ruim twintig jaar werken. Eén medewerker is zelfs al 36 jaar in dienst.

Waar ik ook ontzettend trots op ben is dat er nog nooit mensen overgestapt zijn naar de concurrent. Natuurlijk gaan er mensen weg, maar dat is omdat ze een andere weg inslaan. Zo hadden we hier een top spuiter die niet meer in de spuitcabine wilde staan. Hij is restyler geworden. Dat kan ik niet tegenhouden natuurlijk.”