• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Meer kans op autoschade met een cabrio?

Cabrio's veroveren met hun stijlvolle en open ontwerp de harten van veel autoliefhebbers. Er is iets magisch aan het gevoel van de wind in je haren en de vrijheid die je ervaart tijdens het rijden met een cabrio.

Maar er is ook een keerzijde, want met een cabrio heb je meer kans op autoschade. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is.

Kenmerken van cabrio’s

Cabrio is de afkorting van cabriolet, een autotype met een inklapbaar dak. Hierdoor geniet je als bestuurder en passagier van het openluchtgevoel tijdens het rijden. We verdelen cabrio’s grofweg onder in softtops en hardtops. Bij een hardtop bestaat het dak uit hard materiaal, vaak aluminium, carbon of polyester. Een softtop dak bestaat uit zacht materiaal, meestal stof of vinyl.

Waarom loop je met een cabrio een verhoogde kans op autoschade?

  • Verminderde structurele integriteit. De constructie van een cabrio is anders dan die van een auto met een standaard dak. Daardoor is een cabrio vatbaarder voor deuken en andere schade.
  • Minder bescherming. Moderne cabrio’s zijn vaak uitgerust met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, maar toch blijft het inklapbare dak een zwak punt. Bij een botsing biedt het dak minder bescherming dan een vast dak, waardoor de kans op schade groter is.
  • Verhoogd risico op diefstal en vandalisme. Het open dak, vooral als het gaat om een softtop, maakt het voor kwaadwillenden gemakkelijker om toegang te krijgen tot de auto.
  • Gevoeliger voor weersomstandigheden. Vorst, regen en uv-straling tasten de kwaliteit van een cabriodak eerder aan dan van een standaard autodak.

Preventieve maatregelen en veiligheidsvoorzieningen

De kans op autoschade en diefstal van een cabriolet is dus groter dan gemiddeld, maar je kunt als eigenaar preventieve maatregelen nemen om het risico te verminderen. Parkeer bijvoorbeeld altijd op veilige en goed verlichte plaatsen en laat nooit waardevolle spullen in het zicht achter.

Regelmatig onderhoud en inspectie van met name het dak, zijn essentieel om potentiële problemen aan de dakconstructie te voorkomen. Controleer het dak regelmatig, laat het systeem goed smeren en zorg voor een goede waterafstotende behandeling om de levensduur van het dak te verlengen.

Cabrio verzekering vaak duurder

Verzekeringsmaatschappijen houden rekening met de specifieke kenmerken van een cabriolet bij het bepalen van de premies. Anders gezegd, door de grotere diefstal- en schadegevoeligheid is de premie vaak wat hoger.

Hoe je jouw auto met soft- of hardtop verzekert, hangt af van je omstandigheden en waar je je prettig bij voelt. Is er bijvoorbeeld in jouw buurt vaak auto-vandalisme en heb je geen garage, dan is een allriskverzekering zeker te overwegen.

Alleen WA verzekeren is meestal niet aan te raden voor een cabriolet. WA is dan wel het goedkoopst, maar de kleine besparing ten opzichte van WA+ verdien je vaak niet terug. Een reparatie aan bijvoorbeeld een softtop is namelijk al zó duur, dat het verstandiger is om te kiezen voor WA+.

Cabrio-eigenaren welkom bij ABS Autoherstel

Ondanks de verhoogde kans op autoschade, blijven cabrio’s nog steeds geliefde auto’s. Met de juiste zorg en aandacht genieten cabrio-eigenaren blijvend van hun geliefde voertuig. 

bars

Kom maar op met die cabrio’s!

Bij ABS Autoherstel ben je als cabriorijder altijd welkom. We helpen je graag met het onderhoud en wanneer je cabrio onverhoopt schade oploopt.

Maak een afspraak