• 80+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Passie voor het vak: auto’s spuiten

Corrie Muus, oud eigenaar van ABS Autoherstel Muus in Assen is autospuiter in hart en nieren. Hij heeft jaren ervaring en al duizenden auto’s én motoren gespoten. In dit artikel vertelt Corrie wat hij zo mooi vindt aan zijn vak.

Inmiddels heeft Corrie, na 25 jaar ondernemen, het stokje overgedragen aan Jurian Tulp. Autospuiten doet hij echter nog steeds. Als ZZP’er is hij multifunctioneel inzetbaar bij collega’s in het autoschadeherstel.

Behave met voorbewerken en spuiten houdt hij zich ook bezig met coaching, advies en opleiden. Corrie: “Leerlingen die van school komen zijn vaak nog heel bleu. We hebben al zo weinig aanwas, dus de leerlingen die er zijn, moeten de kans krijgen om zich te ontpoppen. Ik zou ze graag klaarstomen voor de praktijk zodat ze direct inzetbaar zijn op de werkvloer.”

Geld verdienen voor de motorcross

“Ik ben al autospuiter vanaf mijn 17e en ik vind het nog steeds een prachtig vak. Eigenlijk lag het wel voor de hand dat ik met auto’s aan de slag zou gaan. Mijn vader was automonteur, dus ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn broer en ik deden aan motorcross en dat was een dure hobby. Om geld te verdienen voor onze crossmotoren hielpen we mijn vader al geregeld mee. Een van mijn broers is ook automonteur geworden. Ik vond die vettige handen niets; ik zag het spuiten veel meer zitten.”

Met liefde auto’s mooi maken

“Na de vakopleiding heb ik bij verschillende bazen gewerkt. Ik wilde graag een eigen bedrijf, maar dat zat er nog niet gelijk in. Ik heb mijn vrouw op mijn 18e ontmoet en we gingen al vroeg uit huis om samen te wonen. In 1995 – inmiddels met een eigen huis en mijn vrouw hoogzwanger van de derde – ben ik toch voor mezelf begonnen. Ik startte met het spuiten van motorfietsen en later ook auto’s en maakte lange dagen. Na anderhalf jaar kwam er een leerling-autohersteller bij en vrij snel daarna een leerling-autospuiter. Ik ging in de tussentijd zelf naar de avondschool en haalde binnen een jaar alle zelfstandig ondernemers diploma’s die ik nodig had.

Vooral om mijn kwaliteit van het spuitwerk, het auto’s mooi maken, daar stonden we echt om bekend. Mensen met de mooiste auto’s kwamen daarom naar ons toe. Duurdere merken zoals Ferrari en Porsche. Auto’s waar mensen liefde voor hadden en die onze passie voor het vak voelden.”

Autospuiter Corrie Muus, oud eigenaar van ABS Autoherstel Muus in Assen

Prachtig parelmoer wit

Ook heb ik gewerkt aan speciale projecten waar ik mijn passie als spuiter helemaal in kwijt kon. Zo hebben we de tuningsauto van Pioneer onder handen mogen nemen. Daar zit heel veel tijd en liefde in. 

Andere speciale projecten zijn structuurherstel van caravans, motorfiets spuitwerk, airbrush werk en belijning. En persoonlijk word ik ook erg enthousiast van hydrodipping. Met hydrodipping kun je op auto-onderdelen en motoren allerlei prints zetten. In combinatie met spuiten krijg je dan heel bijzondere creaties.

We hebben bij ABS Muus ook ooit eens een auto van het Koninklijk Huis gespoten. Dat ging om de Austin van onze toenmalige koningin Juliana. Deze wagen is nu nog te bezichtigen in Paleis het Loo. Dat soort opdrachten blijven je altijd bij. Daar doe je het voor als vakman.”

Klanten weer helemaal blij maken

“Er wordt wel eens vergeten dat autoschade een stuk emotie is. Soms staat er een klant echt verdrietig aan de balie, helemaal kapot omdat zijn auto stuk is. Die kun je dan weer helemaal blij maken met je werk. Dat maakt het vak mooi. Ik kan er dan ook nog iedere keer van genieten als ik in de spuitcabine sta.”

Autospuiter Corrie Muus, oud eigenaar van ABS Autoherstel Muus in Assen