• 70+ vestigingen in Nederland
  • Merk-erkend schadeherstel
  • Schadeherstel- en BOVAG garantie
Afspraak maken
Afspraak maken
0900 - 66 11 11 1
Terug

Deel 8 van de serie over onze familiebedrijven.

Door de mooie combinatie van uitdeuken, spuiten en onderhoud, vormden Hub en Theo een gouden duo. “Mijn vader was schadehersteller en mijn oom automonteur. Samen zijn ze in 1961 Autoschade herstel Noord-Limburg begonnen,” vertelt Peter Timmermans. Inmiddels is Autoherstel Noord Limburg aangesloten bij ABS Autoherstel.

De vestiging zat toendertijd nog aan de andere kant van het dorp. “We werden ook wel de dorpsgarage genoemd. Naast de werkplaats en garage, kwam er later nog een klein tankstation bij en werden er auto’s verkocht.” 

De ouders van Peter woonden naast de werkplaats. “Mijn moeder werkte regelmatig mee in het bedrijf. Toen mijn oom plotseling overleed in 1986, ging mijn moeder fulltime in het bedrijf werken.” 

Van speel- naar werkplaats

“Als kind was ik vroeger vaak in de werkplaats te vinden. Ik gebruikte het als speelplek. Daarnaast mocht ik samen met mijn vader auto-onderdelen halen en auto’s wegtakelen in opdracht van de politie. Soms zelfs midden in de nacht. Dat waren nog eens avonturen.”

In 1995, op 26-jarige leeftijd, nam Peter de zaak over. “Het was een hele logische stap. Al van kinds af aan was ik geïnteresseerd in het schadeherstelvak. Ik heb hiervoor een BBL-opleiding gedaan en daarnaast nog specifieke cursussen gevolgd. Mijn werkervaring heb ik in de eerste 5 jaar opgedaan bij andere schadebedrijven, waaronder ABS van Houtert. In 1992 ben ik in de zaak van mijn vader en oom begonnen en heb daar mijn ervaring verder opgedaan.” 

In 2006 is Autoschadeherstel Noord-Limburg verhuisd naar de huidige locatie. “In 2006 begonnen we met 11 man. Het verhuizen naar een A-locatie heeft ervoor gezorgd dat we momenteel 25 man in dienst hebben. Dat was wel even een verandering.”

Zonder mijn vrouw was dit nooit gelukt

“Wat ik vooral anders heb gedaan dan mijn vader en oom, is dingen veel groter en professioneler aanpakken. Het eerste waar ik na de overname mee stopte, was het tankstation. Het bleek dat we daar niet genoeg aan verdienden. Daarnaast zag ik weinig in de verkoop van auto’s. Daar zijn we toen ook mee gestopt. Omdat ik een ‘schademan’ ben en geen echte ‘garageman’ wilde ik ook stoppen met de garage. De chef monteur zag de garage wél zitten en heeft die taak op zich genomen. Nu is daar voldoende werk voor vijf monteurs en zijn we sinds 2006 aangesloten bij Bosch Car Service.”

“Sinds 2000 werkt mijn vrouw Hellen ook in de zaak. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de administratie en facturatie. Daarnaast helpt mijn zoon Yves vaak mee in het bedrijf. Het is fijn dat je het werk met elkaar kunt delen. Zonder mijn vrouw was dit nooit gelukt. Ons bedrijf is echt een begrip in de regio.”

De toekomst

Peter is volop bezig met investeren in de toekomst. Zo is hij de enige ABS-ondernemer die spuit met warme stikstof, wat meteen een innovatieve totaaloplossing is. “Door de aanschaf van dit stikstof-apparaat besparen we fors in het lak- en energiegebruik, tevens kun je met deze stikstof ook autobanden oppompen en kunstof lassen. Het kopen of huren van dure stikstofflessen is dus verleden tijd. 

“Daarnaast zijn we na de overstap naar ABS Autoherstel overgegaan op het digitaal werken met tablets, wat zeker kan zorgen voor een efficiënter werkproces. Ook hebben we 360 zonnepanelen op het dak liggen, wat de helft van ons stroomgebruik opbrengt. Dit kan ik iedereen aanraden. Momenteel zijn we bezig om 250 tl-buizen te vervangen voor LED-verlichting en hebben we net een LED-reclamezuil geplaatst.”

“Ik ben me nu aan het oriënteren in een apparaat dat radarsystemen kan uitlezen en kalibreren. Dit wordt gebruikt bij auto’s die automatisch afremmen. Mocht er schade aan de auto zijn, dan moet dat afremsysteem opnieuw worden gekalibreerd. Momenteel komen deze auto’s nog niet veel voor.”

“Wie de zaak na mij gaat voortzetten? Mijn zoon zou dat wel graag willen. En als ik hem zo zie, heeft hij misschien wel de capaciteit om dat te doen. We moeten dit alleen nog wel goed bespreken, want het levert ook enorm veel stress op. Daarbij zal ook hij eerst minimaal 5 jaar bij andere bedrijven ervaring moeten opdoen. Het is een belangrijke keuze voor later.”